Andrea Bell

Back
NZ Registered Architect practicing
New Zealand
bell + co architecture ltd

Andrea is Director of bell + co architecture a practice that she started in 2013. Previously she was a Senior Associate and Architect at Bossley Architects where she worked since graduating in 1999 with honors from Unitec School of Architecture. Andrea has a wide range of experience in concept design, documentation and project administration in a variety of areas including urban design and master planning, galleries, commercial, retail, educational and bespoke residential projects. Andrea’s commitment to creating fine architecture can be seen in the numerous awards that she has received for various projects she has undertaken and been involved with. Andrea has experience in managing project teams and her ability to apply her design skills through all project phases from concept to construction contribute to the overall success of the project. Andrea has been involved in teaching Design Studio and Visual Communication at the Unitec School of Architecture as well as being a member of the Advisory Committee for the Architecture Degree from 1995- 2001. She is currently an external assessor at Unitec and Auckland University for their respective Architecture Degrees. Andrea was a judge for the NZIA Branch Awards in 1999 and 2005 and is a member of the NZIA Auckland Branch Committee. She has been involved in organising Auckland Architecture Week in 2010 and 2011. Andrea is also interested in prefabrication and is a member of Prefab NZ. In 2012 Andrea was admitted to Fellowship of the New Zealand Institute of Architects.

Project Title
Brown Vujcich House
Description
This house completed whilst working at Bossley Architects, is located on a narrow urban site in the heart of Herne Bay. Tight site controls and a sloping site resulted in a long narrow building form that steps down the slope of the site. One of the main features of the house is the entry which is reached by a bridge that crosses a moat of planting. The entry is glazed with translucent glass to give privacy and a beautiful soft light to the interior spaces. The entry space is protected by a vertical cedar screen with intermittent horizontals painted with colours that have also been used on the interior and inspired by the clients’ fantastic collection of 1950 -60s furniture, art and ceramics. Once inside an open riser jarrah and steel stair with a hanging screen of stainless steel mesh leads either upstairs to the main living level or downstairs to the bedrooms and a second family living area. The rooms on the lower level open out to the usually redundant side yards surrounding the house with each room having its own terrace and outdoor space. The building steps down the site and culminates in a terrace and pool off the family living space. Light and privacy is modulated on the upper levels by opening and closing vertical lourveline panels or either cedar or aluminium. The living space opens out to a generous deck which with glimpses of the harbour. Playful colours, finishes and hoop pine cabinetry enliven the interior spaces and the exterior materials of fine vertical cedar shiplap, double skin bagged brick reflect the clients’ love of fifties and sixties architecture. AWARDS: NZIA Auckland Architectural Award 2011 NZIA Resene Colour Award 2011 Registered Master Builders Auckland Region - Gold Award 2010 Registered Master Builders National House of the Year – Gold Reserve Award 2010 PHOTOGRAPHY – Patrick Reynolds
Year of Completion
2009
Type
Residential
Role
Design / Project Architect