Sally Ogle

Back
NZ Registered Architect practicing
New Zealand
Patch Work Architecture

Project Title
DOGBOX
Description
The design of the DOGBOX was directly influenced by 4 rusty trusses purchased off Trade Me, and a small (but very sunny) area of flat ground at the top of a steep section. The number and dimensions of the trusses defined the overall width and shape of the roof. The house is two stories, with half of the area under the roof being interior space (88 sqm) and half exterior. The exterior half serves as circulation, and includes outdoor rooms which are semi-enclosed by moveable screens. The lower floor has a poured insitu concrete wall along the back, working both as thermal mass and as a retaining wall to the steep bank behind. This level contains the laundry, kitchen and living areas, and large sliding doors open out onto the garden and the wharf deck. The upper floor is much lighter in comparison, with plywood lined timber framed walls supporting the steel trusses, which though incredibly heavy are visually light. Twinwall polycarbonate panels separate the rooms and allow for soft high level light. The house is well insulated, double glazed, and has a Tiny-Rad woodburner for heating the space and hot water. The physical building of this project was undertaken by Patch Work Architecture . The DOGBOX was completed for just under $200K, in just under a year. Photos of the construction process can be viewed at www.patchworkarchitecture.tumblr.com Photo above by Paul McCredie.
Year of Completion
2012
Type
Residential
Role
Design & Build by Patch Work Architecture